Hoe werkt het

Een gedragsbegeleider of gedragstherapeut bij honden werkt op basis van diagnose.

Verzamelen van informatie over het ongewenste gedrag (aanleiding voor het gedrag, onderliggende motivatie en de ontwikkeling van het gedrag) zijn belangrijke hulpmiddelen om de diagnose te kunnen stellen.

Bij het verzamelen van die informatie is een vragenlijst, een gesprek met de eigenaar en de observatie van de hond essentieel.  Het maken van video beelden kan een goede aanvulling zijn. Een en ander vindt plaats tijdens een consult bij u thuis of op een andere locatie zoals bijvoorbeeld een hondenschool.

Omdat de gedragstherapeut werkt op basis van diagnose zal hij/zij bij gebrek aan voldoende informatie terughoudend zijn met het geven van tips, bijvoorbeeld door de telefoon.

De gedragstherapeut geeft u inzicht in het ongewenste gedrag van uw hond. Er wordt in overleg met u een plan van aanpak uitgewerkt waarmee u aan het werk gaat.

Het is belangrijk te beseffen dat u degene bent die de therapie gaat toepassen. Wilt u een goed resultaat, dan zullen u en uw familie er volledig achter moeten staan om het probleem aan te pakken. Uiteraard kunt u altijd terugvallen op de therapeut als de training niet loopt zoals verwacht of als er nog vragen zijn.

Emotionele stap

Je houdt zielsveel van je hond en dat zorgt ervoor dat je emotioneel betrokken bent bij de situatie. Misschien schaam je je voor het gedrag van je hond en vind je dat je gefaald hebt in de opvoeding. Het is daarom voor veel mensen een emotionele en moeilijke stap om contact op te nemen met een hondengedragstherapeut.

Probeer ervoor te zorgen dat je niet verblind raakt door stress en emoties en dat je de juiste keuze maakt voor jou en je hond. De gedragstherapeut weet hoe u zich voelt.

 

volgende-pagina

db629ceb1fc491a21926d7731faa4c84