Wat is gedragsbegeleiding
Werden honden vroeger hoofdzakelijk ingezet bij het werk, tegenwoordig beschouwen steeds meer mensen een hond als volwaardig lid van het gezin. Een hond verhoogt immers de gezelligheid, is een aanhankelijke vriend, vaak ook een ideaal speelkameraad voor de kinderen en geeft ons een gevoel van veiligheid. Eigenlijk verwachten we dus veel van onze hond, maar met name dat hij zich in iedere voorkomende situatie op de juiste wijze gedraagt. Niet alleen binnenshuis, maar juist ook buitenshuis.
Als uw hond zich niet gedraagt zoals u zou willen en daarbij regelmatig overlast veroorzaakt voor uzelf, voor anderen of als de hond er zelf onder lijdt, dan noemen we dit probleemgedrag.
Probleemgedrag is vaak gedrag dat voor de hond zelf heel natuurlijk is, maar dat niet past in ons dagelijks leven en daardoor moeilijkheden oplevert. Voorbeelden van gedragsproblemen bij honden zijn: uitvallen naar mensen, vechten met andere honden, niet alleen thuis kunnen blijven, overmatig blaffen, tot bloedens toe op de eigen poten bijten of onzindelijkheid. Aan dit soort problemen kunt u vaak iets doen met behulp van een hondengedragstherapeut.
Gedragstherapie bij honden kan helpen in alle gevallen waar het gedrag van uw hond een probleem is voor uzelf of voor uw hond.
- Angst voor geluiden.
- Angst voor andere honden.
- Angst voor kinderen of volwassenen
- Agressie problemen.
- Controle problemen.
- Conflicten tussen honden uit hetzelfde gezin.
- Niet alleen thuis kunnen blijven.
- Verlatingsangst.
- Nervositeit/ overactiviteit.