Crossgility

Crossgility is een sport die door Hondenschool Houten bedacht en ontwikkeld is. Wij zijn de eerste hondenschool die deze sport gaat geven.

Crossgility is een vorm van behendigheid (agility) waarbij zelfstandigheid van de hond voorop staat. Het grootste verschil met ‘gewone’ behendigheid is dat je bij deze sport niet mee hoeft te rennen met de hond, dus is deze sport ook geschikt voor mensen die niet goed ter been zijn of hun hond niet ‘bij’ kunnen houden.

Het is tevens een hele geschikte sport waarbij de baas wil werken aan meer zelfstandigheid van de hond, gecombineerd met lekker actief bezig zijn.

Bij crossgility werkt de eigenaar vanuit het midden van een kruis (cross) en stuurt op aanwijzing de hond naar 1 van de behendigheidstoestellen. Na het nemen van dit toestel moet de hond weer terug komen bij de baas voor het volgende commando. Na verloop van tijd zullen er ook obstakels (bijvoorbeeld sprongetjes) onderweg naar het toestel gezet worden die de hond ook moet nemen, en zo wordt het parcours wat de hond af moet leggen steeds moeilijker. Het gaat er hierbij niet om welke hond het snelst is, maar om de juiste uitvoering van de opdracht.

Omdat de hond los loopt tijdens het uitvoeren van de opdrachten is er wel een goede gehoorzaamheid vereist en de honden moeten (vanwege het springen etc) minimaal 12 maanden oud zijn (bij grote rassen adviseren wij te wachten tot 18 maanden).