Flyball internationale bak

Flyball: zo veel meer dan achter een balletje aanrennen!

(tekst: Maaike van der Male, KC Zeeland)

 

Is je hond gek op tennisballen? Werkt hij of zij graag voor je? En vind jij het leuk om samen met je hond een teamsport te doen? Dan is flyball echt iets voor jullie!

Je kunt flyball vergelijken met een estafette, maar dan met honden. Flyball is een sport waarbij je hond over vier hindernissen springt. Aan het einde van die vier hindernissen staat een apparaat waarin een tennisbal zit, je hond maakt een mooie draai op het apparaat, neemt de bal mee en springt terug over de vier hindernissen. Zodra jouw hond over de laatste horde gaat, mag de volgende hond van start gaan. Dit gaat zo vier keer achter elkaar.

 

Voor wie is flyball geschikt?

Voor alle honden van minimaal 12 maanden oud (bij grote rassen is het advies 18 maanden) die dol zijn op ballen vangen en apporteren, én hun minstens zo balgekke bazen. De honden moeten sociaal zijn (ze opereren namelijk in teamverband), en qua bouw in staat zijn om te vangen, rennen en te springen. Om goed te kunnen flyballen wordt er nogal wat gevraagd van de hond qua snelheid en wendbaarheid maar ook qua gehoorzaamheid. Met name de commando’s ‘hier’, ‘zit’ en ‘los’ zijn erg belangrijk.